Lucruri speciale

Lucruri speciale
Lucruri speciale

duminică, 21 noiembrie 2010

Dulce... economie de piata


Dragi cititoare viitoare doamne, vroiam sa impartasesc cu voi aceasta (neplacuta) descoperire, gandindu-ma ca poate va va ajuta pe viitor sa nu aruncati cu banii pe geam atunci cand veti fi cuprinse de frenezia organizarii celui mai important eveniment al vietii voastre.

Ca in orice proiect, o documentare atenta (chiar si in lumea online) va poate scapa de multe neplaceri. Ca sa va dau un exemplu, pasionata fiind de rochiile de inceput de secol XIX, deschid browser-ul si caut imagini cu 'empire waist dress'. Printre rezultatele generate, gasesc si multe rochii de mireasa.

Aceasta cum vi se pare? Frumoasa, nu? Cat ati fi dispuse sa platiti pentru ea?


Pe site-ul Base in China.com, furnizorul en-gross chinez nu specifica pretul, asteapta potentialii investitori cu oferte.
Am gasit-o insa pe un alt site de en-gross (unde se poate comanda si cu amanuntul), smallworld-us.com la pretul de 129.99 dolari.
Pe un al treilea site, tot american (din pacate!) rochia valora undeva la 200 de dolari. Apartinand unei culturi orientate catre consumator, pe pagina americana se specifica provenienta de import si compozitia materialelor.

La ce pret credeti ca putem gasi aceasta rochie pe site-urile romanesti? Mai mare, mai mic?
Am gasit aceeasi rochie (imaginea identica! doar la rezolutie mai mare) pe un site romanesc de rochii exclusiviste. Nu se precizeaza pretul de achizitie decat la comanda, dar cum cel de inchiriere este de doar .... 450 de euro, nu m-ar suprinde sa sara lejer de 1000 de euro.

Trist..intr-o tara cu venit mediu de 4000 dolari/luna, o rochie costa 200 de dolari. Iar intr-o tara in care castigul mediu este de 150 de euro, aceasta se inchiriaza cu...castigul mediu pe trei luni!

Asa ca, viiotare doamne, aveti destule surse de inspiratie online si alegeti-va cu atentie rochia, ar fi pacat sa faceti imprumut la banca doar pentru a mari veniturile intermediarilor...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu